BEAR SANCTUARY Belitsa exhibition in Sofia 2022

ЧЕТИРИ ЛАПИ откри официално изложбата „Спасените: 20 години история”

Изложбата “Спасените: 20 години история” беше официално открита вчера в изложбеното пространство на Моста на влюбените до НДК

28.4.2022

С това събитие ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица затваря една тежка страница от своята история, за да отвори нова, изпълнена с повече оптимизъм. Танцуващите мечки остават спомен за една тъжна епоха, a паркът се преименува, но продължава своята мисия - да спасява пострадали от човешката ръка мечки.

Сред официалните гости, освен домакините - д-р Венцеслава Тасева - директор на ЧЕТИРИ ЛАПИ и Димитър Иванов - директор на ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица, бяха и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов и Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет и кметът на Белица Радослав Ревански.  

BEAR SANCTUARY Belitsa exhibition in Sofia 2022

“През всички тези години Вие сте помагали не само на танцуващите и изтормозени мечки, а и на цялото ни общество, за да премахнем тази ориенталска, нехуманна традиция и категорично да се причислим към европейския цивилизован свят. 

Ние с Вас си партнираме по много проекти, защото взаимно харесваме каузите си. Ето сега виждам, че сте поели грижа към домашните любимци на бежанците от Украйна, ние пък - правим максималното за техните стопани. Подкрепихте ни и в ограничаването на фойерверките в София. А ни предстои още много работа.”

сподели Георги Георгиев. 

В 60 табла с фотоси изложбата „Спасените: 20 години история” представя   изпълнения с драматизъм, но и със спасение и оптимизъм живот на мечките от ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица. Експозицията отразява визуално и хронологично дейността на парка и неговия екип от създаването му досега, като разказва историите на мечките, намерили свое спасение в него, като показва и някои от тъжните лица на последните танцуващи мечки. 

Dog Smiley at BEAR SANCTUARY Belitsa exhibition in Sofia 2022

„Аз съм от поколението, което помни “танцуващите мечки”. Спомням си веригите, с които мечките бяха оковани. Повече никога няма да допуснем такова отношение към тези животни.“

Борислав Сандов, министър на околната среда и водите

Minister Sandov speaking at BEAR SANCTUARY Belitsa exhibition in Sofia 2022

В своето приветствие министърът на околната среда и водите Борислав Сандов каза: „Аз съм от поколението, което помни “танцуващите мечки”. Спомням си веригите, с които мечките бяха оковани. Повече никога няма да допуснем такова отношение към тези животни.“ Министърът сподели още и новината, че след около две седмици от Гърция ще пристигнат и известните от миналата година три мечета (които понастоящем са в рехабилитационен център в Гърция), които ще бъдат пуснати в Национален парк "Централен Балкан". 

В момента ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица е постоянен дом за 19 мечки. Освен с годишнината и смяната на името си, паркът стартира и нов уебсайт.

Изложбата се реализира в партньорство със Столична община и може да бе видяна на Моста на влюбените (НДК) до 5 май.   

Dog Smiley at BEAR SANCTUARY Belitsa exhibition in Sofia 2022

посетете изложбата до 5 май


още подробности можете да откриете на сайта ни

прочетете още

Търсене