Литва забранява фермите за кожи

Литва забранява фермите за кожи  

Забраната ще влезе в действие през януари 2027 г.   

28.9.2023

Вчера Литва стана 20-та европейска държава, която напълно забрани фермите за ценни кожи, като по този начин спасява около един милион животни годишно от живот, изпълнен с болка и жестока смърт.  

Литовският президент Гитанас Науседа подписа закона за забраната, който ще влезе в сила на 1 януари 2027 г., а преходната фаза започва веднага.  

Науседа заяви, че е подписал закона, защото е част от личните му принципи и нагласи като личност. 

В момента в Литва има 44 ферми за норки и се отглеждат развъждат почти един милион животни годишно. Освен това, има 30 ферми за чинчили, в които живеят около 30 000 животни годишно.  

По-рано този месец гласуването беше прието в парламента с 68 гласа "за", 25 гласа "против" и 15 гласа "въздържал се". 

Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ поздравява и посвещава историческата победа на многобройните активисти, които десетилетия наред провеждат кампании по този ключов въпрос. 

Томас Пийч от ЧЕТИРИ ЛАПИ, заяви: "Литва се присъединява към много други държави, които отхвърлят тази жестока и варварска търговия, която няма място в нито една модерна икономика или общество, особено когато става дума за въпроси, свързани с общественото здраве. 

Това е паметен ден за всички, които се борят за по-хуманното отношение към животните и голяма победа за Литва. По-голямата част от обществеността по света е прогресивна по теми като тази и сега техните законодатели я настигат." 

Знаковото решение идва след години на лобиране и обществен натиск от страна на организациите за защита на животните, активисти и загрижени граждани, водени от един от членовете на на Fur Free Alliance Тушти Нарвай. Габриеле Вайткевичутеус, ръководител на кампанията на Нарвай, заяви: "Само за изминалата година гражданите са написали близо 27 000 писма до вземащите решения, за да поискат да се сложи край на жестокото затваряне и убиване на животни за кожа. Днес Литва влезе в историята и заби още един пирон в ковчега на жестоката индустрия с кожи. Тази забрана е ясна заявка към останалата част от света, че ненужното малтретиране на животни за модни аксесоари повече няма да се толерира." 

През юни тази година беше потвърдено, че окончателният брой на валидираните подписи за Европейската гражданска инициатива (ECI) "Европа без кожи", чиято цел е да се постигне забрана в целия ЕС за отглеждането и убиването на животни единствено с цел производство на кожа, е внушителен - 1 502 319 подписа, представени на Европейската комисия. 

"Желанието на Литва да бъде място, където има по-строго законодателство за защита на животните е изключително видно. Страната взе участие и в ECI, и събра над 53 000 подписа от население под 3 милиона души. 

добави Томас Пийч от ЧЕТИРИ ЛАПИ

Ефектът на доминото за премахване на фермите за кожи продължава. Следващата стъпка сега е той да бъде приложен на ниво ЕС. Очакваме това да се случи с предстоящото преразглеждане на законодателството за хуманното отношение към животните от страна на Европейската комисия, което трябва да се извърши преди края на 2023 г." 

 

Предистория  

“Европа без кожи” бе официално регистрирана от Европейската комисия на 16.03.2022 г. и бе проведена от 18.05.2022 г. до 01.03.2023 г. Инициативата беше представена от група граждани от седем държави-членки на ЕС. Тя има за цел да постигне забрана в целия ЕС за отглеждането и убиването на животни за производство на кожа, както и пускането на пазара на ЕС на козина от отглеждани животни и продукти, съдържащи такава кожа. 

През юни 2023 г. 1 502 319 подписа бяха официално внесени в Европейската комисия. Това е десетата успешна ECI от стартирането на инструмента през 2012 г. насам. Седем от десетте успешни инициатива са посветени на въпроси, свързани с животните, а "Европа без кожи" представлява най-успешната за хуманно отношение към животните, като същевременно е и третата най-успешна като цяло.  

Европейският съюз е един от основните региони за производство на кожи в световен мащаб. Всяка година милиони животни (главно норки, лисици и енотовидни кучета) са законно затваряни в малки клетки от телена мрежа и убивани, за да се произвеждат ненужни, лесно заменяеми кожни изделия. Мисията ни е да сложим край на тази жестока практика, като въведем забрана за отглеждане на кожи в целия ЕС. 

 

Преразглеждане на законодателството за хуманно отношение към животните в ЕС:  

Понастоящем Европейската комисия подлага на задълбочена проверка годността на повечето закони и подзаконови актове, свързани с хуманното отношение към животните. Тя ще прецени дали правната рамка все още осигурява адекватна защита на животните в Европейския съюз. Като част от този по-дълъг процес Европейската комисия стартира обществена консултация, за да даде възможност на всички жители на Европа да споделят своите мнения и приоритети. 

Факти за козината:  

  • Повече от 100 милиона животни се убиват заради козината им всяка година в световен мащаб - това се равнява на три животни, които умират всяка секунда само заради козината си.   
  • Отглеждането на животни за кожи е забранено в 19 европейски държави (14 от които са членки на ЕС), сред които Нидерландия, Австрия, Белгия, Чехия, Словакия, Хърватия, Словения, Люксембург, Малта, Ирландия, Естония, Франция, Италия и съвсем наскоро, на 22 септември 2022 г., Латвия. Политически дискусии за забрана се провеждат и в Румъния, Литва, Испания и Полша. Други две държави (Швейцария и Германия) са въвели толкова строги правила, че отглеждането на животни с ценна козина на практика е прекратено, а три други държави (Дания, Швеция и Унгария) са наложили мерки, с които е прекратено отглеждането на определени видове. 
Fur Farms

Нека заедно предотвратим бъдещи пандемии


НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Сподели сега

Търсене