Dog Buzz

Съвети от ЧЕТИРИ ЛАПИ за социализацията на кучета 

Как да помогнем на опашаткото си в изграждането на социални навици

19.6.2023

Социализиране е процесът на запознаване на Вашето кученце със заобикалящата го среда - нови места, звуци, преживявания и хора. Целта е да му помогнете да свикне със света и да го научите да бъде уверено и спокойно в нови ситуации.

Социализацията на кученцето е много важна и към нея винаги трябва да се подхожда с внимание и с търпение. Тя започва още с раждането на кученцето и често може да продължи дълго, след като кученцето вече е пораснало, особено ако  е била неглижирана в съвсем ранна възраст. По време на своя живот кученцето преминава през различни етапи на социализация, които предполагат различен подход от страна на стопанина. 

Въпреки че социализацията обикновено започва още в развъдника, докато кученцето все още е със своята майка, братя и сестри, много често същинската работа настъпва, след като кученцето се озове в своя нов дом, при новите си стопани.  

Следователно може да се каже, че бъдещият стопанин на кученцето има много важна и отговорна роля в социализацията на своя избраник. Това означава, че всеки бъдещ стопанин трябва да се подготви предварително за този процес.  

Dog Winnie in Da Nang, Vietnam

Полезни съвети при социализация на нов четириног приятел:

По-долу сме събрали за Вас полезни съвети, които е добре да имате предвид при социализацията на своя нов четириног приятел:  

1. Запознайте се със специфичните нужди на Вашия избраник 

На първо място, много е важно преди да си вземете кученце от развъдник, да се запознаете подробно с особеностите на неговата порода и да разберете от какво ще има нужда то. Социализацията, освен процес по представяне на нови преживявания на кученцето, често се изразява и в това то да опознае нови обекти, миризми, звуци около него. За да започнете с това още с пристигането на кученцето в новия му дом е много важно предварително да сте си набавили всичко необходимо в дома: купи за вода и храна, легло, кърпи за баня и лапи, играчки, храна, лакомства  и повод с нагръдник или нашийник, с който да се упражнявате още от вкъщи, всичко това е само част от задължителния предварителен списък. Повече за това как можете да се подготвите за това да бъдете отговорни стопани на домашен любимец можете да научите от нашето ръководство.   

2. Времето има съществено значение  

Колкото по-рано се започне със социализирането, толкова по-лесно и удовлетворяващо ще е то за Вас и за Вашето кученце.       

Както вече споменахме, изграждането на социалните навици трябва да започне докато кученцето е все още много малко. Всеки отговорен развъдник знае важността на ранната социализацията и следва да започне да я прилага още през първите седмици от живота на кученцето, докато то все още се намира със своята майка и под грижите на развъдника. 

Не всички развъдчици на кученца обаче обръщат достатъчно внимание на този процес. Това е най-често случаят с кученцата, които биват развъждани и продавани незаконно, без да се спазват каквито и да било хуманни изисквания и без да се осигуряват минимални условия, съобразени с породата и нейните нужди. (Как да се защитите от рисковете на незаконната търговия с кученца можете да намерите тук) Кученцата, които са плод на незаконните търговски практики на безскрупулните развъдчици обикновено прекарват своите първи седмици затворени в кашони, в тъмни и неприветливи помещения, или биват отделяни прекалено рано от майка си и своите братя и сестри. При подобни условия няма как да става въпрос за социализация. Именно заради това е много важно да знаете как да познавате по поведението на кученцето дали неговата ранна социализация е била пренебрегната.  

Когато решите да си купувате кученце, ние ви съветваме задължително да го посетите първо в неговия настоящ дом, за да видите от първо лице в какви условия биват отглеждани животните и какво подсказва тяхното поведение.  

Отговорност на развъдника е да започне постепенно, още от 3-4 седмица, да запознава кученцето с различни обекти, хора и преживявания, за да може то да свикне със заобикалящата го среда и да не се отключват в него страх или агресия при определени обстоятелства. Когато посетите кученцето е важно да наблюдавате как ще се държи във ваше присъствие, както и в присъствието на останалите от кучилото, включително и майката. Ако кученцето започне да показва признаци на страх, притеснение или дори агресия, то значи е много вероятно досега кученцето да не е било социализирано с други хора, освен с развъдчика. В такъв случай би Ви отнело много повече време и усилия да социализирате своя нов домашен любимец, след като го докарате в новия му дом. Затова, когато си избирате нов домашен любимец, винаги следете за развъдник, който се грижи достатъчно добре за своите кучета и им осигурява първи стъпки в социализацията още от ранна възраст.   

3. Съобразявайте се с темпото на Вашето кученце 

Правилната социализация цели кучето да се чувства спокойно, уверено и щастливо в различни ситуации от ежедневието ни, както и да има доверие на своя стопанин, като това е процес, който трябва да се случва постепенно.  

Всяко кученце се развива по различен начин и с различно темпо, а породата сама по себе си не винаги предопределя всичко.  

Затова е важно да сте търпеливи със социализацията на своето куче и да правите всекидневни малки крачки заедно с него. Ето няколко практични примера, които могат да ви помогнат със ситуации, при които изпитвате затруднение:  

Социализиране с други животни:  

Важно е вашият опашатко да умее да контактува и да си играе със своите себеподобни, както и да се разбира  с представители на другите видове. Много кучета обаче често изпитват страх и дискомфорт при контакт с други животни. Това много често може да доведе и до склонност към агресия като форма на защитна реакция. За да се избегне това е важно кученцето още като малко да е било запознато с други животни. Важно е обаче и те да са били подходящата компания за него. Първият контакт е много важен и ако отсрещната страна реагира нападателно, това може да пробуди страх в кученцето, който да остане там за дълго. Затова Ви съветваме при първите срещи да изберете домашния любимец на свой познат, който знаете, че е приятелски настроен и да ги представите едно на друго в контролирана среда, където имате възможност да се намесите, при необходимост.   

Пътувания 

Много кучета изначално не се чувстват комфортно, возейки се в превозно средство, а някои изпитват дискомфорт дори от преминаващо в близост такова. Въпреки това е важно да се правят стъпки в превръщане на тези ситуации от негативни в позитивни, защото те най-често са част от ежедневието както на кучето, така и на неговия стопанин и няма как да бъдат напълно избегнати.  

Ако сте изправени пред кученце, което проявява стрес от подобни преживявания, е много важно да предприемете определени мерки и отново да подходите с много търпение и внимание. Ако Вашето кученце има страх от коли, например, това, което можете да направите е да започнете с малки стъпки - разходка до самата кола, няколко обиколки около нея в началото, а постепенно след това и да се опитате да го вкарате вътре, без да пътувате наистина, за да може то да свикне постепенно и да не приеме ситуацията като застрашаваща го.  

Разходки на повод с нагръдник  

Задължение на всеки стопанин е да поеме отговорност за своето куче и за неговото поведение спрямо други хора и животни. Един от най-сигурните начини да се случи това е като се използва повод или нагръдник при разходките навън. Много стопани обаче правят грешката първото слагане на повод на кученцето да бъде също така и първият път, в който то излиза на разходка навън. Това са две напълно нови, но и различни преживявания за едно кученце, които, когато се случат едновременно, много често предизвикат двоен дискомфорт у кученцето, а неговата естествена реакция в тези моменти е да започне да оказва съпротива към целия процес по разхождане на повод. Много по-лесно би било ако и тук се започне отдалеч, с малки стъпки – добра практика е новият стопанин да започне да свика своя опашатко на повод в позната за него среда - дома му, докато той все още не излиза навън. Така, когато започнат истинските разходки кученцето ще е свикнало поне със своето оборудване и това ново преживяване ще бъде по-положително за него.  

4. Позитивно стимулиране 

Макар че осигуряването на нови преживявания за Вашето кученце е жизненоважно, тези преживявания трябва да бъдат винаги награждавани и стимулирани положително чрез игра, храна или проява на обич, за да се затвърди желаното поведение. Тук може да прочетете статията ни за обучение на кучета именно чрез метода поощряване с лакомства. Важно е всяко ново преживяване или опит за такова да завършват положително, защото това помага на кучето да асоциира преживяването с нещо хубаво и така неговата нагласа при следващият такъв опит би била да съдейства, вместо да се противопоставя. 

Dog Toto
Dog Toto in Romania, Bucharest

Социализирането е процес 

Действайте стъпка по стъпка. Не претоварвайте кученцето със стимулация, както и не забравяйте винаги да поощрявате и награждавате.  

Подхождайки правилно и отговорно към изграждането на социални навици у своя домашен любимец, вие му осигурявате условия, в които той да се чувства спокоен и уверен, въпреки динамиката на обкръжаващата го среда, а той несъмнено ще Ви се отблагодари с преданост и доверие.  

Dog Malcho Lea in Bankya clinic

съвети за грижата за домашни любимци


Още статии ще намерите в обособената ни секция

ВИЖ ТУК

Търсене